





معاً للقضاء على الفساد TOGETHER TO END CORRUPTION





Expert Group Meeting on Land Monitoring and Reporting on National, Regional and Global Commitments				
Day 1 – Tuesday, July 13th				
Time	Description	Facilitators/Presenters		
ТВС	Arrival, in-person reception: Rasheed TI-JO to define	Rasheed TI-JO		
Day 2 – Wednesday, July 14th (9 am – 5 pm, Amman time)				
OPENING				
9:00-10:00	Welcoming participants and opening remarks (20 min) Overview of agenda and online instructions (10 min) Participants' introduction and expectations (30 min)	Rasheed TI-JO All		
SESSION 1: STATUS QUO OF LAND GOVERNANCE IN THE ARAB REGION				
10:00-11:00	Way toward the Arab Land Initiative (30 min) Refresher: The path to the EGM and objectives of the EGM (30 min)	El Habib Benmokhtar, UN- Habitat/GLTN Ward Anseeuw, ILC		
11:00-11:30	Coffee Break (30 min)			
11:30-13:30	Presentation on the status of land monitoring at country and Arab regional level – challenges and opportunities (30 min)	Everlyne Nairesiae, Clinton Omusula, UN-Habitat/GLTN, ESCWA (TBC)		
	Presentation of pre-EGM meetings and reflections heard (30 min)	Eva Hershaw, ILC		
	Thematic sessions – experts' presentation: - Land and tenure security; the gender dimensions in the Arab region / Q&A session (30 min) - Land and conflict: Challenges and opportunities in monitoring and reporting / Q&A session (30 min)	Rafic Khouri UN-Habitat/GLTN Prof. Rami Zurayk, APN		
13:30-14:30	Lunch break (1 hour)			

	SESSION 2: WAYS TO RESPOND			
14:30-15:15	Outputs of the conducted pre-EGMs questionnaire Presentation of broad set of indicators according to priorities, SDGs and what is at stake	Eva Hershaw, ILC		
15:15-15:45	Joint reflection on emerging priorities in the Arab region: possible monitoring package and logic (regional priorities, key SDGs, and national flexibility) (30 min)	Ward Anseeuw, ILC		
15:45-16:15	Coffee break (30 min)			
16:15-16:45	Discussion and Reflection (30 min)	AII		
16:45-17:00	Session Closure	Rasheed TI-JO		
Day 3 – Thursday, July 15th (9 am – 5 pm, Amman time)				
9:00-9:15	Welcome and recap of Day 2	Rasheed TI-JO		
9:15-9:30	Recap: Presentation of monitoring package with integrated feedback from Day 2 (15 min)	Ward Anseeuw, ILC		
9:30-10:00	Going deeper into the indicat <mark>ors (30 mi</mark> n) Q&A	Eva Hershaw, ILC		
SESSION 3: ACTION PLANNING				
10:00-10:30	Data collection and reporting on land indicators at the country level – focus on SDGs and other indicators (30 min) - Brief session introduction (why plan for data collection; template to use, need to explore partnerships by roles, review needs, challenges, and opportunities; timelines to achieve the planned actions, and how data will be used).	Everlyne Nairesiae / Clinton Omusula, GLTN/UN-Habitat		
10:30-11:00	Coffee break (30 min)			
11:00-12 :00	The way forward: How do we do this? (1 hour) - Brainstorming and discussions in groups with experts	All Participants and Speakers/Experts		
12:00-13:15	Presentation of the action plans and discussion/feedback from other participants (1hour 15 min)	Country/Group Presenters		
13:15-14:15	Lunch break (1 hour)			
SESSION 4: SUPPORT AND COORDINATION MECHANISMS				
14:15-15:15	Coordination and Support Mechanisms for Monitoring and Reporting on Land in the Arab Region - Arab land Initiative and the GLII, Role of Custodian Agencies, Other Actors (40 min) - Discussion (20 min)	Everlyne Nairesiae / Clinton Omusula / El Habib Benmokhtar, GLTN/UN- Habitat Ward Anseeuw / Eva Hershaw, ILC		
15:15-15:45	Recap of EGM and way forward: - Recap of implementation and a viable way forward (15 min)	Eva Hershaw, ILC		

	- Country-specific commitments (15 min)	All		
15:45-16:15	Coffee break (30 min)			
16:15-16:55	- Round of reflections (30 min) - Survey (10 min)	All		
CLOSING				
16:55-17:00	Closing remarks	Rasheed TI-JO		

